23 november 2013

Tillbakablick och framtidshopp

God Lördag!


En del människor är helt fantastiska!
Jag har en kollega som gick i pension i våras, en makalöst kompetent terapeut med ett stort hjärta för både klienter och sina kollegor. Som tur är för oss så arbetar hon numera lite extra vilket vi haft stort behov av under hösten då det varit flera sjukskrivningar av olika längd och orsaker.
Hon sprider glädje omkring sig och jag försöker att lära mig så mycket jag kan av henne, både när det gäller hennes enorma kunskap om allt som rör vårt arbete men även hennes härliga förhållningssätt i både med- och motgångar.
Ibland behövs mer än ord för att visa uppskattning och när hon fick pelargonskotten i veckan kändes det att detta var den rätta presenten.

 .
Hösten har varit lång, eller kort hur man nu ser det. 
Intensivt har det i alla fall varit!
Att arbeta med människor i behandling för kriminalitet och beroende är verkligen utmanande på olika sätt, i boendemiljö blir det även ofta påfrestande intimt - framförallt för klienterna men även för oss som arbetar. När vår huvudremittent i slutet av sommaren kom med nya regler som innebar en innemånad för nykomna klienter istället för den innevecka som vi hittills haft samtidigt som stränga ekonomiska sparkrav, bl.a i form av nedskärningar i personalstyrkan, kom från nya styrelsen blev arbets- och boendemiljön än mer ansträngd. 
Ekonomin i föreningen behövdes ses över, helt klart!
Men kortsiktiga, snabba och ogenomtänkta åtgärder leder oftast inte till något hållbart - inte hos oss heller har det visat sig.
Utan mina promenader här i den vackra miljön vet jag inte hur det hade slutat, någonstans måste man hämta ny kraft och rensa ur huvudet med jämna mellanrum och detta är mitt sätt.


Nu ser vi med blygsam tillförsikt framåt igen. Nästa år firar föreningen 100 år och det finns goda förutsättningar att det ska bli ett riktigt bra år!


Önskar alla en härlig helg!

Kram Allis

2 kommentarer:

Lenas Trädgårdsrum sa...

Det är tufft och utmanande att jobba med människor med kriminalitet och missbruk .... men så viktigt jobb!! och berikande på ett speciellt sätt. Fast man kan tyvärr aldrig hjälpa någon annan .... bara ge verktyg som de själva väljer av egen vilja att använda sig av. Har fått förmånen att träffa människor med sådan bakgrund som idag är helt "nyktra" och bidrar på olika sätt genom att informera ungdomar och andra och jobbar med drogprevention! Jag har lärt mig såå mycket av dessa fina människor som alltför många av oss i samhället inte lyssnar på. Sedan är det en tuffare process när personer tar återfall på återfall och det känns tröstlöst .... men de måste trots allt göra sin resa själva ... det måste komma inifrån personen själv men med hjälp av kanske nya insikter, tro etc. Personen måste överlämna sig till en starkare kraft en drogen och det är inte lätt. Men när det sker är det magiskt och rörande. Sååå många människor är i dag beroende av olika droger .... allt som brukas kan ju missbrukas .... och gränsen är ofta hårfin. Så många människor som har gjort denna tuffa resa! Själv avskyr jag droger ja jag faktiskt "hatar" dessa för de ställer till med så mycket smärta och elände!! Är tacksam för att jag alltid har sagt NEJ till droger och inte trillat dit själv. Men det är en sjukdom och man kan hata sjukdomen dock inte personerna! Sedan är det alla med missbruks problematik och olika andra dubbeldiagnoser som också är många och med sin speciella problematik ..... Det är tufft och kan kännas tröstlöst men också berikande.Sedan är det alla medberoende och anhöriga som drabbas! Drogerna är ju bara ett klick bort på nätet så erbjuds gratis prov av livsfarliga droger och så är personen fast i missbruket!Fruktansvärt!!Ja det blev ett långt inlägg :) om ett ämne som jag brinner för ... det märks nog:)))Ja det gäller att fylla på sitt må bra konto med saker som ger energi och så det finns insättningar på kontot för framtida uttag! Ha det Gott Allis!
Tack för dina fina ord hos mig!!
Kram

Unknown sa...

En själsfrände tror jag minsann! Så sant!
Kram Allis