13 oktober 2012

Promenaddags igen - på Råda Säteri

Hej alla!
 
De fantastiska höstdagarna verkar vara över för denna gång, nu regnar det ett kyligt regn över Göteborg där jag nu tillbringar helgen med ett nattpass.
Tur då att man har bilderna kvar ;)
Dessa är från i torsdags då jag var iväg till Mölnlycke för lite gardenshopping, för att fixa till på graven och då brukar jag passa på att promenera i någon av de vackra lövskogarna som finns i närheten.
 
 
Denna gången blev det en runda vid Råda Säteri, runt halvön Labbra och tillbaka. I denna historiska miljö på bara 10 minuters avstånd från stan finns allt möjligt som kaffe stuga och restaurang, på sommaren anordnas olika evenemang och så håller en trädgårdsmästare på att bygga upp Gerbianska Trädgården. Nu blev det inga bilder från just trädgården idag eftersom tiden inte riktigt räckte och promenad stod överst på listan ;)
Jag får återkomma om detta när det är säsong igen.
 
 
Bra med upplysande skyltar så att man kan både läsa om de olika byggnaderna och hitta stigarna runt halvön i Rådasjön.
 
 
Härlig miljö med välhållna byggnader och lite nostalgiskt för mig....
 
 
För här på stallbacken och inne i stallet har jag tillbringat många, många timmar som ung hästtokig tjej ;D
Det är sig likt!
 
 
Det fanns en tid då det ringdes i vällingklockan för att gårdens arbetare skulle vet att det var matdags - och säkert för annat också.
Undra om det rings i den nu för tiden?
 
 
Här kan jag strosa runt länge i min (och Myntas) ensamhet och fundera över hur det var här förr, hur de levde... Både de som slet från tidig morgon till sen kväll  med gårdens alla sysslor...
 
 
... alla de som byggde upp allt detta...
 
 
... allt för att de välbeställda skulle kunna njuta av allt vackert och gott under sina fria dagar med promenader, middagar, utflykter på och runt sjön. För er som är intresserade så klicka här för att läsa mer om säteriets historia.
 
 
Rådasjön i höstskrud
 
 
Bokskogen på Labbera har fortfarande denna ljusa grönska, nästan lite vårkänsla faktiskt. Numera är här bekväma anlagda stigar för oss promenerande - hästar och ryttare får hålla sig till egna vägar.
Annat var det när vi galopperade runt här som galningar ;D
 
 
Visst är det vackert?
 
 
 
Ridskolan verkar ha utökats eller så är det privathästarna som blivit fler. Många hagar nu, och som alltid trevligt med djur. De ger liv åt landskapet.
Mitt på halvön ligger en borgruin som jag missade idag eftersom vi inte svängde av halvvägs men det roliga med den är att den bara är fejk! Den byggdes åt herrskapet på säteriet som en "kuliss" och historisk touch till deras utflykter ;)
 
 
Runt hela Rådasjön finns flera vackra och intressanta platser att besöka och upptäcka. Här finns ett inlägg om Gunnebo från förra sommaren som ligger på andra sidan sjön, och nästa gång jag ska hitåt har jag en annan liten plan...
 
Nähä kära vänner, nu är det dags att ta tag i det sista här innan det är läggdags ;)
 
Ha en fin final på helgen!
 
Kram Allis
 

1 kommentar:

Ett ögonblick sa...

Hej Allis!!
Nu har jag läst ikapp mig... så fint ni har det!!! vilket jobb ni har lagt ner hemma hos er, det är en ljuvlig trädgård, uteplats, damm... och inte minst den häftiga vägen runt om i trädgården, vilken omtanke!!
Jag har bara varit på Råda säteri en enda gång, det var på en konsert, trots att det ligger i vår egna kommun. Men vi bor ju så långt öster ut att vi nog mer känner oss hemma åt Bollebygdshållet...

Nu är det verkligen bedtime!
kram och godnatt!
lisa