03 september 2010

Här kommer bilder och en liten berättelse...


...från vår Köpenhamnsresa - äntligen! Ovan ser ni det lilla mysiga hotellet som vi på fredagskvällen hittade i Klampenborg längs Strandvägen, mitt alldeles speciella smultronställe som jag aldrig tröttnar på att strosa längs, cykla utmed - t.o.m. att bara ta den lilla extra svängen med bilen även när vi är på väg längre bort, utmed kusten med alla dessa underbara hus, trädgårdar, små butiker och krogar känns härligt och ger mig något extra.

Där uppe anar man hotellet från stranden. Min kärlek till staden Köpenhamn och dess omgivningar började redan på tidigt 80-tal då vi var några vänner som hastig och lustigt fick för oss att besöka Danmarks huvudstad - och sedan dess har det blivit ett oräkneligt antal längre och kortare turer dit av en massa olika anledningar. för det är något med blandningen av riktigt stor stad och en gemytlig "by" som ger mig känslan av att vara ute i världen men ändå märkligt hemma...

Långt där borta ligger Köpenhamn och dit ska vi strosa under en hel lång ledig lördag ;))

Charlottenlund med sitt kallbadhus - bilden känns så härligt dansk med flaggan, havet och cyklarna som man ser i mängder överallt.

I det annars så fashionabla Hellerup var alla smågator och trädgårdar fyllda av större och mindre loppisstånd, för vi lyckades att pricka in en av de årliga helger i Danmark då varje stad och by går alle man ur husen för att köpa och sälja allt som man inte längre vill ha. En av de skillnader emot hemma som gör att jag trivs så bra här - jag skulle vilja se något av våra överklassområden i denna skrud, t.ex. Örgryte här i Götet invaderas av allsköns bröte - för att inte tala om allsköns folk ;)) *skulle inte tro det va?*

Området för gamla Turborgs Bryggerier har numera omvandlats till ett lyxigt bostadsrättområde med egna båtplatser nedanför balkongen blandat med modernaste arkitekturritade kontorskomplex...

Och så vid och genom Kastellet gjorde vi entré in i staden, fast Lille Havsfruen fick vara för denna gång för oj, vilka mängder med japanska turister det var här!

Vi knatade vidare västerut istället - korsade ofrånkomligt Amalienborg där vi konstaterade att kungafamiljen inte var hemma denna lördag....

... och så blev det ju en turistfälla i alla fall ;)) Även om inte mycket är sig likt i dessa kvarteren sen första visiten för, si så där, 30 år sedan, så är och förblir det både en perfekt plats att vila fötterna på, ta en matbit och en öl samtidigt som man kan sitta och titta på folk och minnas allt kul som hänt här...

På Kungens Nytorg fanns det stånd med både nytillverkat och loppis, dessa mössor/hattar var verkligen urläckra och jag ångrar lite att jag lät mig avskräckas av Herr Larssons förskräckta utrop då jag började prova och säga att jag nog ville ha en :D (inte jag som provar här dock..)



Och loppis, som sagt - fast det var en mycket märklig helg för jag hade ingen som helst köplust (måste vara nåt allvarligt fel på mig...) och jag skäms nästan att säga det men jag hade ingenting med mig hem, trots all loppis, besök på Illum, Magasin och en del andra butiker.
Å andra sidan så vet jag att jag inte är någon flock-shoppare, jag gillar bäst att vara själv, tänka ifred och fundera vad jag vill ha, var jag ska/kan ha grejerna så det blir nog som vanligt i år också....

En alldeles egen heldag med bara shopping på och runt Ströget framöver i höst, det är perfekt att ta med en tom resväska (på hjul ;)) hoppa på tåget en tidig höstmorgon, shoppa loss rejält under dan endast avbrutet av några enstaka smörrebröd för att sen åka hemåt på kvällskvisten igen.

Rådhusplatsen var fylld av allt möjligt (och omöjligt ;)) folk för där pågick nämligen en variant av pridefestival. Human rights are my Pride var sloganen och där var uppträdanden, öltält och såå mkt skojiga människor att titta på så här tillbringade vi ett par eftermiddagstimmar.

När vi tröttnat på trängseln i storstan, och fötterna på att gå, tog vi tåget tillbaka till Klampenborg och trots att hästdroskorna stod på rad och var jättevackra så strosade vi vidare in i Dyrehaven mot Bakkens nöjesfält - ett annat guldkorn i dessa trakter.

På Bakken kan gammal som ung roa sig och även om man som vi inte åker något så är det så mysigt att bara gå runt och kika medan skymningen smyger sig på och alla lampor tänds för att framåt kvällskvisten slå sig ner för en riktigt god dansk middag. Då blev det inte Stjerneskud för det åt jag till lunch i Nyhavn utan en härlig grillbuffé med så mycket goda tillbehör att vi knappt orkade ta oss därifrån och hemåt mot hotellet sen ;))

Efter att ha checkat ut från det mysiga hotellrummet (och grävt ett större hål i plånboken - men det var det värt) så körde vi några mil norrut till Humlebeck och Louisiana - ett av mina favoritmuseum där både de permanenta utställningarna och de gästande alltid är lika sevärda.

Även lokalerna och parken i sig är väl värda ett besök. Lugnt, vackert och rogivande.

Herr Larsson är väl iof måttligt konstintresserad men vissa av konstverken tilltalade ändå hans humor.... Denna döpte han till "ET med snopp" :D

Denna spännande utställningen fick vi tyvärr inte fota men den som är intresserad kan kika in på Louisianas hemsida här.

Dags att säga "tack och hej för denna gång". Långt där borta går färjorna tillbaka till Sverige och vardagen men nu med ett lite annat perspektiv på tillvaron.
Tack snälla ni för alla era gulliga kommentarer, ska försöka få lite mer kontinuitet i både bloggandet och i besökandet hos er andra framöver. Ha nu en riktigt härlig helg!
Kram Allis

8 kommentarer:

Lysande ögonblick! sa...

Men så underbart. Ni verkar ha haft en underbar resa. Önskar dig en härlig helg!

LisaMatilda sa...

Vilken härlig utflykt ni har varit på! Alltid lika kul att läsa om andras resor, man får så många bra tips...
Ha en skön helg!

färgtrappan sa...

"...med ett litet annat perspektiv på tillvaron". Det är bra! Tänk vad en tur till grannlandet kan göra :) Det verkar som det var en riktigt bra helg. Härligt!

Ha det fint/Maja

Snäckskalsdalen. sa...

Vilka jättefina bilder från en urmysig reda. Jag håller med, Köpenhamnt är en storstad men mysig i alla fall och alla underbara hus längs Strandvejen gör mig sjuk!
Men inne på Louisiana har jag aldrig varit.....förstår inte varför bara.
Så intressant att alla loppisade!
Agneta kram

Anonym sa...

Vilken fin resa! Jag gillar också Danmark, fast språket förstår jag inte. Louisiana är en oas, härligt inne och ute i trädgården. Men Karen Blixens hem får du inte missa nästa gång! Ligger ju nära.
Hulda

Anonym sa...

Vilken härlig resa ni har varit på!
Längesedan som vi var i Danmark.
Fredrikshamn är så mysigt.

Bitte sa...

Vilken härlig Köpenhamns-resa du tog med oss på! :-) Det kändes som att vara där när jag läste texten och såg alla fina bilder.

Jag har tyvärr för det mesta bara stannat till som hastigast i Köpenhamn, ofta har jag varit på väg någon annanstans. Men någon gång ska jag försöka stanna lite längre :-).

Ha en fin vecka!

Många kramar
Beatrice

Viola sa...

Älskar K-hamn, en av mina favoritstäder..och så har dom så himla god mat...härliga välbekanta bilder, ha en fin dag, kram