14 januari 2010

Miljötorsdag!

Jag gillar att laga mat och gärna också då fundera kring hur jag ska få det jag lagar så nyttigt och miljövänligt som möjligt.


Många tankar kring detta har det blivit men idag tänkte jag slå ett slag för våra svenska frukter och grönsaker som vi faktiskt tjänar på att använda mer av både sett till miljön och näringsmässigt men också ekonomiskt.


Här hemma äter vi bara sallad med importerade grönsaker som tomat, gurka, olika grönsalladssorter vid de speciella tillfällen som "kräver" dessa tillbehör och istället till vardags blir det massor av gott av inhemska morötter, vitkål, lök, rotselleri, palsternackor, potatis m.m.


Det är lätt att vara inrutad i sitt tänkande att dessa är sk. klassiska soppgrönsaker men när jag väl började tänka lite nytt så har det blivit så mycket annat av dessa....


T.ex. så är ugnsrostade rotfrukter en klar favorit här hos oss. Och då gör vi alltid en "Kajsa Warg" och tar vad vi har hemma, skär i jämnstora bitar och blandar med olja, salt, honung och örtkryddor och rostar i ugnen på 225 grader tills allt är mjukt och fått lite färg. Underbart till alla sorters tillbehör kött, fisk eller bara som det är tillsammans med en god kall sås, tsatziki kanske...


Vitkålen är nog min favorit just nu, finstrimlad (med osthyvel) blir den basen i wok och den klassiska pizzasalladen går att variera i oändlighet - perfekt eftersom den både är så hållbar och nyttig. För att inte tala om coleslaw som är så enkel att göra själv och dessutom blir godare då. Ibland använder jag den istället för pasta till köttfärssåsen, slankad och lite fräst.


Tidigare har jag tänkt på grönsakerna som tillbehör men nu är det precis tvärtom, jag börjar med att fundera på vilka grönsaker jag ska ta och sen får det andra hänga på.


Detta var mitt lilla bidrag till miljön denna vecka och att det dessutom gör gott för hälsan och plånboken samtidigt är heller inte fel. Men så är det ju faktiskt oftast - har ni tänkt på det?


Kram Allis


3 kommentarer:

meas vardag sa...

Jag håller med om att vi borde använda mer rotfrukter. Det är supergott om man tillagar dem lite. Även goda råa! Må så gött!/Anna

Granne med Selma sa...

Där satte du fingret på en ond tå hos mig. Det blir MYCKET sallad, tomater och gurka... Nu får det bli ändring! Tack för påminnelsen!
/Sussie

pernilla sa...

åh jag håller också med, fast jag äter mycket rotfrukter faktiskt! Gott och ekonomiskt också:)

Kram pernilla