13 februari 2014

Följ med till ett franskt slott!


Så onödigt att det har vräkt ner snö hela morgonen!
Fast här är det fortsatt förkylt och i mer vakna stunder har jag roat mig med att gå igenom förra årets foton - Äntligen ;)


Som några av er vet så ägnade vi semestern 2013 åt en roadtrip ner genom Europa, till Spanien och tillbaka och för att pigga upp både mig och er kommer här ett inlägg från vårt besök i Château et jardin de Villandry - en av många otroligt vackra slottsträdgårdar i Loiredalen några mil från Tours.


Jag hade bestämt mig - minst en av alla dessa trädgårdar skulle besökas under vår resa!
Det var minsann inte lätt att välja för utmed hela floden Loire (och förresten i hela Frankrike) finns hur många som helst men en semester är ju begränsad i tid, har ni märkt det?
Och det var ju så mycket vi ville hinna med!


Wikipedia kan man läsa att marken där en antik fästning låg var känd under namnet Colombier fram till 1600-talet. Den förvärvades i början av 1500-talet av en av Frankrikes finansministrar under Frans I, Jean Le Breton, som byggde ett nytt slott runt det ursprungliga slottstornet från 1300-talet, där Filip II August en gång träffade Rikard Lejonhjärta för fredsdiskussioner.

Slottet tillhörde släkten Breton under mer än två århundraden innan det förvärvades av markisen av Castellane. Under den franska revolutionen konfiskerades egendomen och i början av 1800-talet förvärvades den av Napoleon Bonaparte som gav det till sin bror, Joseph Bonaparte.


 1906 köpte doktor Joachim Carvallo slottet och lade ner mycket tid och pengar för att renovera det och skapa de berömda trädgårdarna. Trädgårdarna, som är i renässansstil, består bland annat av en vattenträdgård, botaniska trädgårdar och fruktträdgårdar. De är skapade i raka mönster av buxbomshäckar. 1934 utnämndes slottet i Villandry till monument historique och liksom övriga slott i Loiredalen ingår det i Unescos världsarvslista.

Det var en underbart varm och härlig dag, ett minne för livet! 
Herr Larsson och Mynta letade mest skugga ;) men jag måste säga att det är fantastiskt att man (nästan) överallt i Europa kan ta med sig sin hund och det är alltid ordnat med vattenskålar och bra ställen i skuggan med krokar om man vill "parkera" sin älskling medan man t.ex. tar en fika.
Trädgården var ju gigantisk och jag vet inte om den direkt gav upphov till idéer att ta med hem och förverkliga men ibland räcker det med att bara vara och att njuta av stunden, färgerna, formerna, dofterna och låta ögonen vila på allt det vackra och av möjligheten till att få uppleva platser som denna...


Campingen vi bodde på denna natt låg mitt i vinodlingarna och var både välorganiserad och vacker den med!


Tänk att vi gjorde det!

Tur att bilderna finns kvar att njuta av och drömma mig tillbaka med - nästan som att uppleva det igen...
Och så har jag ju mina souvenirer, dörrstoppen med fotskrapan finns på verandan och Herr Larsson blir alltid lite "fransos" när han sätter sig där med ett glas vin och tar på sig sin hatt ;)


Och så har jag ju Loggboken med dagboksanteckningar, vykort och broschyrer att läsa i under medan snön yr utanför fönstren och som påminner om allt spännande vi varit med om....
Nu känner jag mig redan lite piggare ;)

Vill du läsa mer om Europaresan så finns ett första inlägg här, nu ska jag ta mig i kragen och fylla på med mer upplevelser framöver!

Med önskan om en fin torsdag till dig!

Kram Allis

6 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Waow vilka trädgårdar! Vackert! Och visst är det härligt att ha bilder, som hjälper en att minnas de där fina tillfällena på resande fot :)

Unknown sa...

Ja verkligen! Det behövs en dag som denna då vintern kom tillbaka med snöslask...

Lenas Trädgårdsrum sa...

Underbar bilder du bjuder på :) Kul att du tittat in hos mig och lämnat en kommentar :)
Ha det Gott!

lavendia sa...

Det var ingen dålig trädgård. Att det inte är så lätt att få till det så i sin egen, gör mindre.Och vilket arbete!!
Men korgkuren skulle man kunna ha.

Unknown sa...

Ja även om jag gillat trädgårsarbete så inte i den omfattningen!!
Tänkte likadant om korgkuren ;)

Agneta sa...

Ser helt underbart ut, det måste varit en otrolig upplevelse. Det behövs att plocka fram fina minnen särskilt när vädret inte är så bra.
Kram Agneta