03 december 2011

Ostindiefararen Götheborg!

Hej!


Jobb igen, Sorry!

Men denna gång vill jag visa den sidan av mitt arbete då det bara är positivt!


Biljetter var bokade till en rundtur på Ostindiefararen Götheborg, alla hängde med och det blev en härlig utflykt över älven ;D


Och kunde denne man berätta? Jajo.. hur mycket som helst... om hur det var att vara besättning under de 18 månader som de seglade till Kina, Kanton, och tillbaka,


Inte nog med att det var massa spännande att titta på och höra om, det var ett fantastiskt väder dessutom - en sån där magiskt vacker skymning med måne, vindstilla och Göteborgs vackra hamn.


Här framme i fören fanns, på orginalet, "toaletten" - man fick helt enkelt klättra ut på en bjälke och uträtta sina behov rakt ner i havet... inte konstigt kanske att det strök med en del av besättningen på den tiden...Alle man ombord!


Här, i den kombinerade matsalen/kanonrum/stall, berättas det om kosthållningen ombord på 1700-talet då besättningen trängdes med levade kor, grisar och får som skulle bli mat under resans gång....


Här sover den, idag, 80 man stora besättningen i omgångar mellan sina arbetspass. På den tiden som den ursprungliga Götheborg gjorde sina fraktresor bestående av porslin, kryddor, te m.m. bestod besättningen av 150 man och då dog ca 25 av dem av alla (o)möjliga anledningar...


Ovanför huvudet på "skeppstomten", som vår guide Sten kallas, har kungen varit och klottrat på bjälken - efter att Silvia hade döpt båten och invigningen var i full gång.


Två man per pass måste hjälpas åt att hålla rätt kurs med den gigantiska ratten. Här kan man läsa allt om Götheborg och om både dåtida och nutida resor - lite sugna blev vi allt att mönstra på en etapp av kommande långfärd som ska gå till USA, Chicago, nästa åt för att fira ett jubileum bland svensk-amerikanare i de trakterna... enda kravet är att man kan klättra - upp i masterna alltså ;))


En riktigt trevlig utflykt och ett gott avbrott i det vanliga arbetet!


Det har inte funnits tid det sista till att besöka er andra men nu har jag ledig helg så det kanske blir en liten stund till detta efter lite adventspysslande :D
Må gott och ha en fin 2:a adventshelg!

Kram Allis


8 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Kul med rundvandring inne i båten, jag har bara sett den utifrån. Så dom ska ut nu igen, det var väl bra, så den inte bara blir liggande.
Kul!
agneta kram

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Så fina bilder från er rundtur, fast toaletten skulle jag inte våga prova.
Ha en mysig andra advent
Kramar
AnnaMaria

Elzie sa...

Så vackra de gamla båtarna är. Även om inte denna är original! Men fy sjutton att vara ombord där på den tiden. Måste ha varit ett helvete i stormarna, usch. Och toan som sagt, inte vill man gärna sitta där med ändan i vädret, hihi.
Hoppas du har en fin ledig helg och trevlig andra advent på dig.
Kram Elzie

cat sa...

Så mysigt! Jag älskar historia. Hoppas att jag får möjlighet att titta på Ostindiefararen i verkligheten, har ara sett henne på bild.
Ha en härlig andra advent. Kram, Catarina

Skogslyckan sa...

Vilken upplevelse. Detta skulle jag vilja se och höra, har ju inte mer än 10 mil till Göteborg, så det måste jag ta tag i. Tack för titten och din gulliga kommentar. Ha en fin vecka!
Kram Pia

Bitte sa...

Tack för din fina hälsning hos mig! :-)

Det var ju bara drygt två månader sedan jag var in i Ostindiefararen, hon stod iofs förankrad så det blev ingen båtfärd för vår del. Det var ändå otroligt intressant att få se och höra allt!

Hoppas att du har haft en riktigt fin adventshelg! :-)

Många kramar
Bitte

LisaMatilda sa...

Har också varit ombord för några år sedan då hon var i dessa trakter. Intressant!

Borgmästaren sa...

Vacker färg på himlen på bilderna. Härligt!